Van olyan hely, ahol nem kell ipát fizetni

Amikor az első cégemet alapította a barátnőm, volt egy olyan pályázat, ami a kezdő vállalkozókat segítette. Emlékszem arra az időszakra, nem volt a legjobb lelki állapotban, állandóan ideges volt, sokat panaszkodott nekem a találkozóinkon. Ennek az volt az egyik oka, hogy nagyon sok munkával járt a pályázathoz szükséges anyag előállítása, sokat rágódott azon, hogy megérte-e annyit dolgozni vele, hisz benne van a pakliban, hogy nem sikerül elnyerni a pályázatot, de végül, amikor megjött az értesítés, örömkönnyek szöktek ki a szeméből. Megnyerte a pályázatot, így sokkal könnyebb volt elindítani a vállalkozását. Azóta sokszor visszatérő téma ez nálunk, főleg most, hogy a párom is cégalapításban gondolkodik.

Megragadtam a lehetőséget, és felkerestem a barátnőmet, hogy mondjon el mindent nekünk a cégalapítás csínjáról-bínjáról. Annyit mondott, hogy ipa Budapest minden kerületében fizetendőt. Az ipát Budapesten és úgy általában mindenkinek évente kétszer kell megfizetni az önkormányzat felé. Azt is mondta, hogy ő a cége ügyeit rábízta a top cégalapításra, akik 2010 óta támogatják a cégalapítókat a szolgáltatásaikkal.

Bár az ipa Budapesten fizetendő, van olyan hely, ahol nem kell fizetni iparűzési adót. Ilyen székhely szolgáltatás is igénybe vehető tőlük, méghozzá az ipa-mentes Újlengyelben. Ez a mentesség akkor vehető igénybe, ha az adott cég nem rendelkezik fiókteleppel. Amennyiben van fióktelep, akkor már szó esik iparűzési adóról, de még így lehet pénzt megtakarítani, aminek összegéről könyvelő vagy adótanácsadó tud többet mondani.

Akár budapesti akár újlengyeli székhely szolgáltatásról van szó, mindegyikra igaz, hogy számos előnnyel jár, ha tőlük veszi valaki igénybe a szolgáltatást. A székhely szolgáltatás azt jelenti, hogy biztosítanak egy székhelycímet, amit okiratokon, cégbíróságon és minden más hivatalos esetben, partnerekkel folytatott ügyintézés során lehet használni. Az erre a székhelycímre érkező leveleket átveszik, abban az esetben is, ha nem hivatalos levélről van szó. Az átvett leveleket minden esetben szkennelik, majd a szkennelést követően e-mailben továbbítják. Ez a továbbítás nem csak e-mailben történhet meg, hanem mobiltelefonra is lehet kérni. Amennyiben a székhelycímre hatóság érkezik, fogadják őket, és minden szükséges információt rendelkezésre bocsátanak a hatóságok kényszerintézkedései és az ellenőrzés során, amihez tárgyaló termet is biztosítanak.

Az első kérdés bennem az volt, hogy ez mind szép és jó, de vajon mennyibe kerül. Ahogy tovább görgettem az árakhoz, láttam, hogy nincsenek elszállva, megfizethető konstrukciót biztosítanak. Az ipa-mentes újlengyeli székhelycím 6+1 hónapra mindössze 39 900 Ft +Áfa, míg ugyanez budapesti székhelycím esetén 29 900 Ft + Áfa. A +1 hónapot úgy kell értelmezni, hogy az összeg hat hónapra vonatkozik, és egy ajándék hónap székhely szolgáltatást adnak, így igazából 7 teljes hónapig biztosított a székhelycím, ami természetesen sokkal tovább is szólhat, nem kell attól tartani, hogy a 7. hónap után megszűnik, hosszabb időre is igénybe lehet venni a székhely szolgáltatást. Zseniális, hogy nem kell irodát csak azért bérelni, fenntartani, hogy székhelycíme legyen egy vállalkozásnak!