A pályázatokhoz rengeteg szerver és tárhely kell

Amikor elindítottuk a pályázatokkal foglalkozó cégünket, még nem volt szükségünk rengeteg szerverre és tárhelyre, de ez megváltozott, ahogy évről évre egyre több dologgal foglalkoztunk és egyre sikeresebbek lettünk. Növekednünk kellett, folyamatosan bővíteni és az ügyfelek igényeihez igazodva teljesen átállni az online ügyintézésre és űrlapkitöltésre. Ezek a változások rengeteg mindent hoztak magukkal, többek között azt, hogy egyre több szervert kellett vásárolnunk, hogy üzemeltethessük a weboldalainkat. Hamar egyértelművé vált, hogy vagy építünk egy saját szervertermet, vagy keresünk egy alternatívát, ami kiváltja ezt a körülményes eljárást.

Szerverszoba építése vagy egy szerver hosztinggal foglalkozó cég? Ez itt a kérdés

Az alternatíva a magyar hoszting egyik sikercége volt, akik szerverelhelyezési lehetőséget biztosítottak. Úgy találtunk rájuk, hogy elkezdtünk keresgélni az interneten, hogy hogyan lehet kiváltani a szerverszobát, mik a szerverszoba előnyei és hátrányai, megéri-e építeni egy külön helyiséget, ahol csak a szervereinket tároljuk, és így tovább. Különböző fórumok és blogok böngészése során futottunk bele a szerver hoszting jelenségébe. Számunkra teljesen ismeretlen volt ez a fogalom, még sosem találkoztunk vele. Lehet, hogy ez egy kicsit ciki, de sosem kerültünk olyan helyzetbe, amihez szükségünk lett volna egy szerver elhelyező cégre. Egészen idáig.

Nyert a szerver elhelyezést vállaló cég

A honlapot végig böngészve egyértelműek voltak a lehetőségek, három jól megközelíthető, fővárosi helyszínen lehet elhelyezni a szervereket, különböző tényezők függvényében egészen kedvező áron. Nem is volt kérdés, hogy nem fogunk szenvedni a saját szerverszobával, hanem egy profi cégre bízzuk a szervereinket. Éjjel-nappal elérhetők a szerverek és folyamatos áramellátás alatt vannak, így még egy előre nem látható áramszünet esetén sem állnak le. Mindenre gondolt a cég, maximális biztonságban vannak a szervereink és ha bármilyen meghibásodást tapasztalunk a szervereken, azonnal ki tud segíteni minket a cég, lehetőségünk van pót szerver bérlésére. Nagyon megnyugtató, hogy szakértő kezek között, biztos helyen tudhatjuk a pályázataink építőköveit, a szervereket.

Régi emlékek egy kezdetleges szerverszobáról még a gimiből

Sokan bele sem gondolnak, hogy egy-egy honlap vagy online szolgáltatás mekkora szerverigénnynel rendelkezik. Hozzá vagyunk szokva, hogy a keresési találatok másodperctöredékek alatt megjelennek a keresőben és kedvünkre válogathatunk a különféle weboldalak közül. De azon már nem gondolkozunk, hogy milyen informatikai háttere van egy weboldalnak, hogy az összetett szolgáltatásokról ne is beszéljünk. Emlékszem, még gimnáziumban néztem az egyik első informatika óránkon, hogy a számítógépteremben hatalmas kábelkötegek futnak a plafonon és összegyűlnek egy üvegpolcos szekrénybe, ahol sok kis villogó led van és fura, doboz szerű dolgok. Mai fejjel már tudom, hogy az informatika teremben volt a szerverszoba, ahol a szervereket tárolta az iskola, amik működtették az iskola honlapját és informatikai rendszerét.

Fontos tisztázni néhány dolgot: ami a szerverünkön van, arról csak mi tudunk

Ahogy jobban beleástam magam a szerver hoszting témakörébe, sok történetet találtam, amik a visszaélésekről, az illegális tartalmak és szolgáltatások üzemeltetéséről szóltak. Fontos leszögezni, hogy a szerverek elhelyezését biztosító cég nem áskál a mi szervereinkben, nem ismeri azok tartalmát. A biztonság része ez is, ahogy megvédik a szervereket másoktól, úgy védik meg maguktól is, tehát nem férhet hozzá olyan, akinek mi nem akarjuk megmutatni a tartalmát. Ez akkor szokott problémát jelenteni, amikor valamilyen törvénytelen dolog folyik a háttérben. Sajnos az internet előretörésével a kiberbűnözés is teret hódított, így rengeteg olyan jogszabályt és törvényt kellett megalkotnia az államoknak, amik az internetes visszaéléseket szorítják vissza és az online bűnözést büntetik. Ahogy a mindennapi életnek is megvannak a szabályai és retorziói, úgy az online térben történő jelenlétnek is meg kellett szabni a határait, egy speciális szabályrendszert kellett létrehozni.

Az elképesztő referencia felhozatal segített meghozni a döntést, melyik céget válasszuk

Amikor a különböző szerver hosztinggal foglalkozó cégek weboldalait böngésztük és megpróbáltuk kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet, vezérelvnek a szakértelmet és az ügyfélbarát kommunikációt tűztük ki, mivel mi személy szerint nem informatikusok vagyunk és bár a pályázatok világában rendkívül otthonosan mozgunk, de a szerverekről való tudásunk erősen korlátozott. Olyan kezekben szerettük volna tudni a szervereinket, ahol kedvező feltételek mellett, zökkenőmentesen tudjuk üzemeltetni őket és bármilyen probléma esetén azonnali szakértői segítséget tudunk igénybe venni. A referenciaként felsorolt cégeket nézegetve leesett az állunk, mert a kiválasztott cégnél sok olyan weboldal szervere van, akiket mi is ismerünk, szinte mindenki hallott róluk és hatalmas forgalmat bonyolítanak. Hogyha ezek a szerverek rendben vannak a cégnél, akkor a mi sokkal szerényebb szervereink számára is tökéletes választás lesz.

Szerver hoszting az alapoktól

Ahogy a cég honlapját nézegettük, felfedeztünk egy blog fület, ahol számtalan cikket találtunk, amik aktuális számítástechnikai problémákat boncolgatnak vagy éppen tanácsokat adnak egy vállalkozás beindításához és online megjelenítéséhez. Órákra belemerültem ezekbe az írásokba, bőven volt bennük új információ. Ha valakinek még mindig ködös kicsit a szerver hoszting fogalma, akkor itt az idő tisztába tenni, hogy pontosan mi is ez. A szerver hoszting vagy szerver elhelyezés tulajdonképpen azt takarja, hogy ha nincsen alkalmas szerverszobánk vagy nem ítéljük elég biztonságosnak, akkor fogjuk a szervereinket és beadjuk egy szerver hosztinggal foglalkozó céghez. Itt beteszik egy szekrénybe (nem ám valami régi tölgyfaszekrénybe, hanem egy speciálisba), ahol a szerverünk biztonságban lesz, folyamatosan ellenőrzött hőmérsékleten, elzárva az illetéktelen kíváncsiskodóktól és zavartalanul üzemelhet. Innentől nem kell vele foglalkoznunk, a szerver bármikor elérhető lesz és hiba esetén segítséget tudunk kérni a cégtől. Ha valakinek szüksége lenne szerverre, de nincsen neki, annak is kiváló alternatíva egy ilyen cég, ugyanis lehetőség van szerver bérlésre is, nem csak elhelyezésre. Ez a szolgáltatás a saját szerverek meghibásodása esetén is igénybe vehető.

magyar hoszting

Amihez nem értünk, azt bízzuk a profikra – akár évekre előre

A szerver hoszting feltételeit és a bérleti díjakat nézegetve egységesen megszavaztuk, hogy hosszabb időre vesszük igénybe a cég szolgálgatását, mert így egyrészt kedvezményesebb a bérleti díj, másrészt nem kell havonta foglalkozni a bérleti szerződés megújításával. Minden rendben ment, meglepően könnyű és gyors volt a szerverek elhelyezésének folyamata. Most egy ideig biztosak lehetünk benne, hogy minden rendben fog menni a pályázatokkal és nem is kell foglalkozunk a szervereinkkel. Az adatvédelem nagyon fontos szempont volt számunkra, hiszen a pályázatok rengeteg személyi adat megadására kötelezik az embereket és nem lenne szerencsés, ha bárki hozzáférne ezekhez. Idáig semmilyen problémánk nem volt, nem csak az adatvédelem terén, hanem úgy általában. A szerver hoszting kapcsán megtanultuk, hogy nem baj az, ha valamihez nem ért az ember, nem kell azt szégyellni, csak keresni kell valaki olyat, aki a téma szakértője és tudja, mit kell csinálni.