Most éppen napelemes rendszer pályázatot kerestem

Rendszeresen meg szoktam nézni, milyen pályázatokat írnak ki. Szoktam nagyon mókásakat is találni, de mindig van egy-kettő, amin elgondolkozom. A múltkor például gyermekvers írói pályázatra bukkantam, ami még jó is lett volna nekem, de végül lemondtam róla. Pedig szeretem az ilyen kreatív feladatokat, szerintem fejlesztik az embert. Különbözőek vagyunk, mindenki másban jó; én például sosem indulnék egy főzéshez kapcsolódó pályázaton. Pocsékul főzök, ezt már anyukám is megmondta, a férjem pedig mindig megerősíti.

Ezúttal nem csak céltalanul böngésztem

Legutóbbi pályázat nézegető estém alkalmával azonban határozott céllal böngésztem az interneten; egy konkrét témában kerestem pályázatokat. Hosszú mérlegelés után eldöntöttük a férjemmel, hogy napelemeket szereltetünk a házra és ehhez akartam pályázatokat nézni. Amennyire én tudom, léteznek különböző támogatások, államiak is, amik valamilyen mértékben hozzájárulnak a napelemek megvásárlásának és felszerelésének költségeihez. Találtam is témába vágó pályázatokat, alaposan elolvastam őket, majd beszámoltam róluk a férjemnek (én vagyok a szem, aki mindent elolvas, a férjem csak a kivonatolt lényeget hajlandó meghallgatni).

A napelemes rendszerek bizony nagy kiadást jelentenek

Sokat töprengtünk a napelemeken; nem volt egyszerű meghozni egy ekkora horderejű döntést. Persze, most bárki mondhatná, hogy mit kell ezen annyit hezitálni, nem olyan bonyolult ez. Viszont mi alaposan át akartuk gondolni a dolgot; nem csak energia ügyileg nagy volumenű ez a döntés, de pénzügyileg is. A napelemes rendszerek ár tekintetében nem kis kiadást jelentenek. A családok, párok többsége nem áll úgy anyagilag, hogy bármikor csak úgy, minden megerőltetés nélkül előrántsa a napelemek költségét. Nekünk is meg kellett fontolni a dolog anyagi vonatkozását, de végül, főként a pályázatok segítségében bízva, belevágtunk.

Hasznos segítség, amitől egyre bizakodóbb leszek

Kérdezősködtem a munkahelyemen, ismerősök között, hátha valaki jártas-e a napelemek felszereltetésének folyamatában és el tud látni esetleg egy-két jótanáccsal. Szerencsém volt, mert az irodában az egyik munkatársam szülei néhány hónapja szereltettek fel napelemeket a házukra, így vele meg tudtam beszélni a napelemek mindenféle vonatkozását. Ahogy ő mesélt róla, nem tűnt olyan bonyolultnak a folyamat. Kiemelte, hogy a felszerelést végző cégtől rengeteg segítséget kaptak a papírmunkában és minden kérdésüket, még a legbanálisabbakat is megválaszolták. Pont erre volt nekem szükségem, hogy valaki átláthatóan és segítőkészen vezényelje le a napelem projektet.

Na de hogy lesz a napsütésből áram?

Az interneten is rengeteg hasznos információt találtam a fotovoltaikus rendszerekről. Már a működési mechanizmus sem volt nekem egyértelmű, amikor napelemeken kezdtünk gondolkodni (kettőnk közül egyértelműen a férjem a műszaki beállítottságú), de az internetet böngészve sikerült megértenem, hogyan lesz a napsütésből áram. Egyébként a nap elektromágneses sugárzását használja a napelem, egyenárammá alakítja. Azt sejtettem, hogy a napelemek és a napkollektorok nincsenek egyenes rokonságban egymással, de ebben is biztos lett a napelemes honlapok böngészése közben.

A folyamat kezdeti lépései

A napelemes rendszerek felszerelésének folyamata úgy néz ki elméletileg, hogy nulladik lépésként a szakemberek helyszíni felmérést végeznek. Ez érthető, hiszen nem minden ház, vagy inkább tető felel meg a követelményeknek, amik lehetővé teszik egy napelem telepítését. Ha például soha nem süti a nap tetőt, vagyis nem megfelelő a tájolása, nincs értelme napelemet telepíteni rá. Illetve a tető felépítése, szerkezete is nagyon fontos, hiszen nem olyan könnyű egy napelem és azt el kell bírnia a tetőnek. Én naivan azt hittem, hogy ha megvolt a helyszíni felmérés, akkor tovább halad az ügy egy olyan fázisba, amiben készen megkapja az ügyfél, hogy mennyibe fog kerülni a napelemes rendszer és hogyan tovább. De ez nem így működik, minden eset és ház egyedi eset; az áramfogyasztás és az energiaigény mindenkinél eltérő, ezért személyre szabottan tervezik meg a rendszer és ez alapján adják az árajánlatot is.

Hálózatra visszatápláló vagy szigetüzemű napelem?

Ami teljesen újdonság volt nekem, az az úgynevezett szigetüzemű napelemes rendszer. Ennek az a lényege, hogy teljesen független a szolgáltató hálózatától, csak a napelemek által megtermelt árammal gazdálkodhat a háztulajdonos. Ez egyfelől nagyon jó, hiszen nem kell számlát fizetni az áramszolgáltatónak, de veszélyes is lehet, mert akkor sem lehet igénybe venni a szolgáltatót, ha kiürültek az akkumulátorok. Szigetüzemű működés esetén egyáltalán nincsen lehetőség a hálózatról való utánpótlásra. Éppen ezért általában a hálózatra visszatápláló napelemes rendszer szokott lenni a megoldás.

Nem is olyan egyszerű áramot eladni a szolgáltatónak

Ahogy jobban beleástam magam a napelemek áramtermelésébe és méretezésébe, feltűnt, hogy a pluszba termelt áram eladása a szolgáltatónak nem is olyan jó üzlet, mint elsőre gondolnánk. Azzal tisztában voltam, hogy ha valaki több áramot termel, mint amennyire szüksége van, akkor a szolgáltató „átveszi” a felesleget és még fizet is érte. Ez így nagyon jól hangzik, de a gyakorlatban ez azért bonyolultabb. Komoly engedélyek kellenek hozzá, hogy valaki termelővé válhasson, plusz a szolgáltató csak csökkenetett árat fizet nekünk. Így már logikusnak tűnik, hogy pont akkora és olyan teljesítményű napelemes rendszerre érdemes beruházni, ami nullázza a számlákat, de nem termel plusz áramot.

Tervezéskor érdemes már a jövőre is gondolni

Nekem kicsit gondot okozott a napelemek kapcsán, hogy évtizedekre előre kell gondolkodni. Például, ha öt év múlva be szeretnék szereltetni egy légkondicionáló berendezést a hálószobába, akkor azt már most érdemes belekalkulálnom az áramigényembe. Na de honnan tudjam, mit szeretnék majd öt év múlva? Netán tíz vagy húsz év múlva? Sok mindent hozhat még az élet, váratlan helyzeteket, amiket senki nem lát előre. Nyilván megoldható egy ilyen helyzet akkor is, ha előre nem terveztem plusz áramfogyasztóval, de kicsit nehezebb. Utólag általában van lehetőség bővítésre, ha időközben megnövekedett a háztartás áramigénye.

napelemes rendszerek ár

Felszerelés egyetlen nap alatt? Igen!

Elméletben már nagyon képzett voltam, és egyre jobban felkészültem rá lélekben, hogy hetekig munkások fognak kopácsolni a tetőn, amikor egyértelművé vált számomra, hogy nem a napelemes rendszerek felszerelése fog hetekig tartani, hanem a papírmunka. Sosem szerettem a bürokráciát és a nyomtatványhalmokat, de ez akkor is nagyon meglepett. Egy napelemes rendszerek felszerelésével foglalkozó cég honlapja szerint reggel hat és hét óra között elkezdődik a felszerelés folyamata és délutánra, legkésőbb koraestére már kész is lesz ó. Azért ez nem semmi. Mondjuk ilyenkor a napelem csak üzemkész lesz, de még nem üzemelhet, mert a szolgáltatónak is jóvá kell hagynia és mindenfélét mérni, mielőtt elkezdhet működni a napelemes rendszer.

Az internet segítségével már tényleg szakértője vagyok a napelemes rendszerek felszerelésének és igénylési folyamatának, de azért nagyon kíváncsi leszek, a mi esetünkben hogy fog alakulni. Szívből remélem, hogy zökkenőmentes lesz az egész procedúra és a végeredmény egy tökéletesen működő napelemes rendszer lesz, ami nem csak nekünk, de később a gyerekeinknek és esetleg az unokáinknak is jó szolgálatot fog tenni.