Így ismerkedtem meg az inverterek működésével

3 éve dolgozom egy pályázatíró cégnél. Nagyon szeretem, mert mindig nagyon változatos témákban kapok munkákat és egyik nap sem ugyanolyan. Persze itt is vannak, unalmas adminisztratív részek, de az esetek 90 százalékában megúszom ezt a részt. Nem rég felkeresett egy régi osztálytársam, aki vállalkozó, mert tudta, hogy pályázatok írok főállásban.

Kiderült, hogy érvényben van egy olyan Európa Uniós pályázat, ami a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak szól. Erre a lehetőségre a napelemrendszer.info oldalon talált rá, amit rögtön át is küldött nekem. Ez egy olyan vissza nem térítendő támogatás, ami 100 százalékban fedezi a napelem rendszerek telepítési és kiépítési árát, illetve az alkotóelemek költségeit. Célja pedig az, hogy a vállalkozások fejleszteni tudják az energiaellátásukat és az energiahatékonyságukat.

Új kutatásba kezdtem bele

Elvállaltam, hogy segítek neki megírni a pályázatot. Ilyenkor mindig szeretem alaposan körbe járni a témát, hogy a lehető legcélzottabban tudjam megcsinálni a feladatot. Ezért elkezdtem magam belevetni a napelemek csodálatos világába. Nagyon sok érdekes és hasznos infót tudtam meg, többek között pedig teljesen kiműveltem magam az „inverter működése” témakörben is.

Megtudtam, hogy minden rendszer szíve-lelke ez a falra felhelyezett szerkezet. Ez az, ami nélkül az egész napelem egység nem érne semmit sem. Lényege, hogy a modulok által előállított egyenáramot váltóárammá alakítsa, ugyanis ez az, az áramfajta, amit a háztatásokban hasznosítani is lehet. Az inverter működése, tehát egészen egyszerű, ha valaki érthetően elmagyarázza.

Kétféle típus

Az inverterek esetében két féle típust tudunk megkülönböztetni. Az egyik a hálózatra visszatápláló rendszer a másik a sziget üzemű. Alapvető különbség a kettő között, az áramszolgáltatóval való kapcsolat. A hálózatra visszatápláló rendszer esetében a kapcsolat nem szűnik meg a korábbi szolgáltatóval, ugyanis egyfajta adok-kapok játék veszi ilyenkor kezdetét. Nagyjából úgy működik, hogy a rendszerünk által megtermelt többlet energiát, amit mi már nem tudunk felhasználni, azt a szolgáltató megveszi tőlünk és, ha ne adj isten több borús nap követi egymást és esetleg nem tudunk elegendő energiát termelni, akkor mi vásárolunk áramot a szolgáltatótól. Ideális esetben így 0-ra tudunk kijönni, és csak megsúgom: mindig ideális esetben van az, aki ezt a működési mechanizmust választja. Természetesen ezt a szolgáltatónak is kell engednie, de általában ezzel nem szokott probléma lenni. A sziget üzemű rendszerek esetében, az áramszolgáltatóval való kapcsolat teljesen megszűnik és a megtermelt többlet energia egy akkumulátorra kerül át. Szükség esetén a rendszer tehát innen tesz szert villamos energiára.

A minőség elengedhetetlen!

Érdemes nagyon odafigyelni arra, hogy megfelelő minőségű és megfelelő teljesítményű invertert vásároljunk. Az egyik legelismertebb gyártmány a német SMA, amiről a kritikusok is elismerően vélekednek. Azt se tévesszük szem előle, hogy olyan invertert vegyünk, amit a szolgáltató is elfogad, ez nagyon fontos. Ha silány minőségű, ingadozó teljesítményűt vásárolunk, az különböző műszaki meghibásodásokat, vagy akár túlfeszültséget is okozhat.