Pályázatok és fogkövek foglalkoztatnak mostanában

Pályázatok és fogkő. Nem egy szokványos párosítás, az biztos, de nekem a napokban minden gondolatomat ez a kettő dolog kötötte le. A pályázatok a munkám miatt fontosak, meg kell írnom néhányat, hogy aztán ki is tehessük őket. A fogkő viszont az egyéni problémám; olyan régen voltam a fogorvosomnál, hogy sürgősen meg kell látogatnom a közeljövőben.

Szükséges, de kellemetlen procedúra a fogkőeltávolítás

Sokak szerint a fogkő egy természetes dolog, amivel nem kell törődni, de szerintem érdemes bizonyos időközönként leszedetni. Fogat is mosunk minden nap, pedig az evés is egy természetes dolog. Azzal nem tudok vitatkozni, hogy a fogkő eltávolítás nem a világ legkellemesebb dolga. Volt olyan eset, hogy nem volt elég az érzéstelenítő paszta és injekciót is kellett adnia a fogorvosnak. Attól tartok, megint ez lesz a helyzet, mert jelentős mennyiségű fogkő lerakódott a fogaimon.

Na de mi is az a fogkő?

A fogkő önmagában nem egy ördögtől való dolog; a nyálban oldott ásványi anyagok rakódnak le a fogakra. De azért nem ilyen egyszerű a dolog, mert a nyál összetételén kívül az elfogyasztott táplálék minősége, a fogak tisztításának hatékonysága és gyógyszeres, valamint hormonális hatások is befolyásolják a fogkőképződést. Én viszonylag szerencsésnek tartom magam, nem kell havonta fogorvoshoz rohangálnom. Ennek ellenére rendszeresen szoktam menni, nagyjából félévente. Mérges is vagyok magamra, hogy az utóbbi elhanyagoltam ezt a kötelességemet. Mert ugye ez egy kötelesség magammal szemben.

Megéri a fáradtságot a ragyogó mosoly

Fogkőeltávolítás előtt és után jelentős különbséget szoktam érezni a számban. Annyira hozzászokik a nyelvem a fogkőhöz, ami ugye szépen lassan képződik, hogy amikor leszedi a fogorvos, hiányolom. Ahogy körbe futtatom a nyelvemet a fogaimon, nagyon sima a felületük, nem a megszokott recés. És közvetlenül a fogkőeltávolítás után néhány napig érzékenyek is a fogaim a hideg vagy nagyon meleg italokra és ételekre. De megéri ez a néhány napos elővigyázatosság, mert mindig nagyon szép a mosolyom, miután eltűnt az összes fogkő. A kellemetlen leszedés után szépen polírozza a fogorvos a fogakat, így sokkal fehérebben ragyognak.

A pályázatokkal készen leszek a napokban, úgyhogy azt lehúztam a tennivalós listámról. Már csak a fogorvoshoz kellene időpontot kérnem.