Napelemekre pályáztunk a családommal

Minden télen borzasztóan megviseli a háztartásunk költségvetését a sok nagyon magas összegű számla. Ezt a férjemmel néhány évvel ezelőtt próbáltuk leredukálni úgy, hogy kicseréltünk a házban minden külső nyílászárót, illetve leszigeteltük a teljes házat. Még így sem sikerült elérni azt az eredményt, amit szerettünk volna, továbbra is magasnak ítéltük azt az összeget, amit hónapról hónapra be kellett fizetnünk. Tudtuk, hogy valami alternatív megoldási lehetőség után kell néznünk.

Ekkor ugrott be, hogy nemrég beszélt arról az egyik ismerősünk, hogy a feleségével úgy döntöttek, napelemes rendszerrel fogják megoldani a házuk energiaellátását. Ők is ugyanabban a helyzetben voltak, mi, megelégelték a magas összegű számlákat. Mielőtt az interneten elkezdtem volna beleásni magam a témába, úgy döntöttem, beszélek velük személyesen, hiszen ők sokkal hitelesebb forrás, és első kézből tudom meg az információkat. Fel is hívtam őket, és elmondtam, miért szeretnék én és a férjem velük találkozni. Nagyon barátságosan azt felelték, hogy menjünk át nyugodtan hozzájuk, és ott meg tudunk vitatni mindent, amit tudni szeretnénk. Mikor átmentünk, kávéval és süteménnyel vártak, nagyon jól esett ez a fajta figyelmesség. Rögtön a tárgyra is tértünk, és elkezdtük feltenni a kérdéseinket, amiket gondosan összeírtunk már korábban.

Az első az volt, hogy a napelemes rendszerekbe történő beruházás az esetükben teljesen önerőből történt-e, vagy pedig kaptak valamilyen támogatást. Erre azt a választ kaptuk, hogy az ilyen esetekre találták ki a napelemes pályázatokat, amelyeknek az a célja, hogy növelje a lakosságban a hajlandóságot arra, hogy alternatív energiafelhasználási módokat vegyenek igénybe. Kértük, hogy kicsit bővebben is meséljenek erről a dologról. A szomszédaink elárulták, hogy ez nem egy klasszikus értelemben vett pályázat, hanem tulajdonképpen egy 0% THM-es hitel. Az a lényege, hogy különböző összegekre lehet pályázni, és az ember biztos lehet benne, hogy ugyanannyit kell visszafizetnie, mint amekkora pénzösszeget korábban felvett. A legmagasabb támogatási összeg 10 000 000 Ft, a legalacsonyabb pedig 500 000 Ft lehet. Viszont azt is megtudtuk, hogy ennek ellenére komoly megfontolást igényel, hisz azért ez mégis csak egy nagy volumenű beruházás. Az egyik legfontosabb feltétel, hogy a támogatási összeg 10%-ával kell rendelkezni, ez az önerő. A megtérülési idő innentől kezdve a futamidőtől függ, amely maximálisan 20 év lehet.

4 kw napelem mire elég

Mivel elég sok minden megtudtunk magáról a napelemes pályázatról, a férjem ezután arra lett volna kíváncsi, hogy vannak-e olyan eszközök, amelyeket a legfontosabbnak gondolnak a szomszédaink napelemes rendszer esetében. Ők is meglepődtek, de az egyik ilyen az inverter, amiről korábban még sosem hallottak. Mivel elég értetlen arckifejezést vághattam én és a férjem is, kicsit bővebben elmagyarázták, hogy mi is ez az eszköz pontosan. Alapvetően a napelemek által megtermelt energiát így, “nyers” formában az átlag háztartások nem lennének képesek felhasználni. Ezért találták ki az invertert, ami az egyenáramot átalakítja váltóárammá, és így mindenki számára használható formába kerül. Enélkül csupán akkumulátorokra lehetne tölteni az áramot. Viszont nem mindegy, hogy ez a készülék mekkora teljesítményű. Éppen ezért érdemes kiszámolni, hogy mekkora a saját háztartásunk éves áramfogyasztása, és ehhez mérten eszközt választani. Mivel még csak megközelítőleges fogalmunk sem volt arról, hogy mi személy szerint mekkora mennyiségű áramot fogyasztunk, megkérdeztük a szomszédainkat, hogy mekkora ez az ő esetükben. Megtudtuk, hogy az ő inverterüknek a teljesítménye 5 kw. A férjem nemrég olvasott egy cikket, ott pedig 4 kw-os volt, ezért megkérdezte, hogy egy 4 kw napelem mire elég. Erre azt a választ kaptuk, hogy az nagyjából jó is lehet, mert ekkora egy átlagos háztartás fogyasztása megközelítőleg.

Viszont azt sem árt tudni, hogy inverterből megéri egy jó minőségű darabba beruházni. Sokan esnek abba a hibába, hogy megriadva a magas költségektől, próbálnak minél többet lefaragni azokból a dolgokból, amik nem tűnnek olyan fontosnak, mint például az inverterből. Ekkor vesznek egy olcsóbb darabot, ami legtöbbször sajnos kevésbé jó minőségű. Ilyenkor szokott előfordulni az, hogy ezek a készülékek rendre elromlanak, és újat kell belőlük venni. Néhány ilyen eset után megtörténhet az is, hogy költségekben ugyanott tartunk, mintha megvásároltuk volna a drágább, de jobb minőségű invertert rögtön.

Érdemes előre is gondolkodni. Ha kiszámoltuk, mennyi energiát használunk fel egy évben, lehet, hogy jövőbeli költségektől kíméljük meg magunkat, ha egy nagyobb teljesítményűt veszünk, mint amire akkor, amikor megvásároljuk, szükségünk van. Hiszen nem tudhatjuk, hogy a jövőben szükségünk lesz-e nagyobb teljesítményre vagy sem. Ha igen, de nem bírja el az inverterünk ezt a teljesítményt, akkor szükséges a készülék cseréje, azaz újat kell venni, ez pedig sajnos nem olcsó mulatság. De ha van egy olyan eszközünk, amely elbír nagyobb teljesítményt is, sok fejtöréstől kímélhetjük meg magunkat.

Ajánlottak a szomszédaink egy weboldalt, ahol lehet árajánlatot is kérni, ők is innen kértek. Van egy űrlap, amit ki kell tölteni, elküldeni, és ez alapján küldenek ki az érdeklődőknek egy ajánlott árat. A férjemmel mindketten kissé meg voltunk hökkenve, hogy mennyi mindenre kell odafigyelni, ha napelemes rendszert szeretne az ember a házára szereltetni. Azt is elárulták a szomszédaink, hogy ezek a dolgok mellett van még egy sor feltétel is, aminek meg kell felelni, hogy az ember elnyerhesse a támogatást. Ez vonatkozik a pályázó személyes dolgaira, valamint gyakorlati szempontokra is, mint például a tetőre, hogy megfelelő szerkezetű-e, elbírja vajon a napelemeket vagy sem, stb. Ez így hirtelen nagyon soknak tűnt, de megnyugtattak, hogy ha benne van az egészben az ember, akkor minden megy sorjában szépen, most csak hirtelen sok volt az új információ, azért vagyunk megijedve. Bátorítottak minket, hogy vágjunk bele az egészbe, mert a szomszédaink már most, viszonylag rövid idő elteltével érzik a napelemes rendszer áldásos hatásait. Folyamatosan csökkennek a számláik, és amiatt sem kell aggódniuk, hogy a környezetet esetleg szennyeznék.

A férjemmel ezután elköszöntünk tőlük, és hazafele vettük az irányt. Az úton nem nagyon beszéltünk egymáshoz semmit, mindketten emésztettük a hallottakat. Mikor nagyjából feldolgoztuk a sok új infót, leültünk, hogy megbeszéljük, hogy nekikezdjünk a napelemes projektnek vagy sem. Végül úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk megigényelni a támogatást, hogy mi magunk is korszerűsíteni tudjuk az energiaellátásunkat. Tudtuk, hogy ez nem egy rövidtávú döntés, így pedig még jobban megéri. Hiszen azt olvastam egy cikkben, hogy ezek a napelemek rendkívül hosszú életűek tudnak lenni, így akár több generációt is ki tudnak szolgálni. Azt kell mondjam, eléggé megnyugtatott a tudat, hogy teszünk valamit a zöldebb életért, és hogy ezzel a lépéssel akár a gyerekeink jövőjéről is gondoskodni tudunk.

Úgy gondoltuk, a gyerekeink véleményét is kikérjük erről a döntésről, hiszen ők is ebben a házban laknak. Elmagyaráztuk nekik az előnyöket, de azt is, hogy ha sikerül ezt a pályázatot elnyernünk, valószínű nagy lesz a felfordulás a házunkban. Szerencsére nagyon nyitottak voltak, és mindenben támogattak minket. Innentől nem volt más hátra, mint az elméletet gyakorlatra váltani!